Information til apoteker og optikere

Her kan du downloade materiale og gode råd til rådgivningssituationen til dig, som arbejder på apotek eller hos optiker. Vi har også linket til vores e-learning programmer, hvor du kan lære mere om tørre øjne. Du kan også bestille materialer direkte hos vores repræsentanter eller ved at sende en e-mail til: info.nordic@theapharma.com

Tips i rådgivningssituationen

Hvilken type behandling der skal anbefales, afhænger af, hvornår, hvor ofte og i hvilke situationer kunden har problemer med tørre øjne. Behandling med en øjendråbe er grundliggende, ligesom de fleste kan have nytte af en skånsom afrensning.

Symptomer på tørre øjne kan være af forskellig karakter og kendetegnes af ubehag i øjet med eller uden synsforstyrrelser. Det kan være svært at forstå, at det er tørre øjne, man er ramt af, når symptomerne skifter, og det kan derfor i rådgivningssituationen være godt at spørge kunden, hvilke øjengener vedkommende har, f.eks. med spørgsmålet:

Hvilke symptomer generes du af?
De mest almindelige symptomer på tørre øjne er: sviende eller rindende øjne, følelsen af grus i øjnene, røde, trætte, ømme, lysfølsomme øjne, samt besvær med at åbne øjnene om morgenen eller kortere anvendelsestid for kontaktlinser. For at identificere genernes karakter kan det være godt at stille følgende spørgsmål:

Hvor ofte har du gener, og er det i særlige situationer?
Tænk på, at uanset sværhedsgraden af tørre øjne skal dråben altid være konserveringsfri, da alle konserveringsmidler skader øjet, og i sig selv kan forårsage tørre øjne. Dråben bør også både beskytte og fugte. Hvis øjet kun får fugt, vil cellerne fortsat kompensere for vandmanglen og til sidst dø. Derfor er det godt at hjælpe øjet ved både at beskytte cellen og tilføre fugt, uanset om personen har milde, moderate eller svære gener. Her kommer nogle typiske eksempler på kunder, du kan støde på:

Gener i forbindelse med brug af kontaktlinser eller computerarbejde?
Anbefal brug af konserveringsfrie øjendråber. 2-4 gange dagligt, f.eks. Thealoz Duo. Hvis personen har kontaktlinser, skal du vælge en dråbe, der kan anvendes sammen med linser. Afrensning er en vigtig del af behandlingen, så vælg skånsomme og milde produkter fra øjenhylden, der er tilpasset den følsomme øjenregion.

Gener døgnet rundt?
Anbefal konserveringsfrie øjendråber 4-6 gange om dagen samt en gel uden konserveringsmiddel til natten og om morgenen, f.eks. Thealoz Duo Gel. Anbefal varme, massage og afrensning, dvs. øjenlågshygiejne.

Klør det meget i øjnene om foråret/sommeren?
Det kan være tegn på allergi – anbefal konserveringsfrie allergidråber, f.eks. Zaditen-pipetter samt skånsom afrensning med Blephaclean. Det er vigtigt at fjerne rester af pollen samt sekret, som i sig selv kan irritere øjet.

OBS! Er du usikker, skal du naturligvis anbefale kunden at søge lægehjælp.

THEALOZ DUO & kontaktlinser – video

Thealoz Duo afrivningsblok

Thealoz Duo produktfaktablad

Thealoz Duo Gel produktfaktablad

Sådan bruger du THEALOZ DUO – video

Informationsbrochure om tørre øjne til apotekspersonale

E-learning til apotekspersonale

Informationsbrochure om tørre øjne til optiker

E-learning til optikere